V soboto 4 .ferbruarja smo izvedli vaje z motorno žago. Zbrali smo se ob 9. uri v gasilskem domu, kjer smo pripravili vso potrebno opremo in vozila. Da bi bile vaje čim bolj uspešne in pravilne smo povabili na te vaje tudi revirnjega gozdarja g.Ota Duha iz Zavoda za gozdove Slovenije. Ker imajo naši člani tudi nepogrešljivo opremo za delo v gozdu smo zraven na teren vzeli tudi en traktor z gozdarsko vitlo in enega z prikolico. Ko smo prišli na teren smo najprej ponovili teorijo dela v gozdu. Nato smo se odpravili do dreves katera so bila označena za podiranje. Vsak udeleženec je podrl drevo in skupaj smo sproti analizirali napake,nevarnosti,posebnosti...Na polovici vaj, pa smo si privoščili tudi gozdarsko malico in na ognju spekli navadne klobase. Vse skupaj je pa je potekalo na Vurberku pri našem članu Minih Miranu, kateri je poskrbel , da smo imeli tudi domač kruh in kapljico ,ki se prileže zraven.

Po končanih vajah smo ves les pospravili in počistili tako , kot je to potrebno po vsakem delu v gozdu. Ob prihodu v gasilski dom smo svo opremo ščistili napolnili gorivo in pripravili za nadaljno delo.

Na koncu se moramo zahvaliti g .Otu Duhu za strokovno pomoč pri izvedbi vaj, saj smo se marsikaj naučili in ponovili , saj v gozdu lahko z malo nepremišljenosti pride do hudih poškodb in posledic za celo življenje. Prav tako zahvala Miranu na pogostitev in možnost, da smo vaje lahko izvedli pri njemu.Prav tako ne smemo pozabiti na naše traktoriste Vladota in Dejana brez katerih tudi nebi šlo.

 

Dne 23.10.2016 smo imeli operativne vaje na terenu odpravili smo se v Pustolvski park Vurberg, kjer nas je sprejel Miha Rojko.

Na začetku smo pogledali kakšno opremo ima Miha R. v pustolovskem parku nato smo mu predstavili še opremo s katero razpolaga PGD Dvorjane.  

Po pregledu opreme smo nadaljevali na vadbenem delu, kjer vsakem ki pride v pustolovski park spozna kako se pripet na začetku proge in na koncu izpet. Miha R. nam je pokazal vpetje  in izpetje vponke (karabina) na jeklenico in iz nje z njegovo vponko, pokazal nam je tudi kako snamemo popkovino iz vponke tako, da vopnka ostane na jeklenici in lahko ponesrečenca spustimo na tla, njegova določena oprema je drugačna od naše.

Po teh učnih lekcijah, kjer smo spoznali nekaj novega smo se lotili pravega reševanja, naš član se je opremil z opremo iz pustolovskega parka in se odpravil na progo, na določenem delu proge je obvisel in stekla je reševalna akcija, reševalec se je odpravil po progi za njim, ko je prišel do njega je z ostalima članoma, ki sta ostala na tleh izpeljali manever za kratek dvig in spust ponesrečenca.

Vajo smo ponovili še dvakrat na različnih težavnostnih stopnjah v parku.

Miheju R. in Primožu K. ki se nam je pridružil proti koncu vaj, bi se v imenu vseh zahvalil za uporabo poligona in predano znanje.

Vaje smo se udežili 4 operativni gasilci, 1 pripravnik in dva opazovalca.altaltaltaltaltalt

 
Mesec oktober je mesec varstva pred požari. V tem času potekajo aktivnosti, ki so dogovorjene znotraj Gasilskih zvez in Prostovoljnih gasilskih društev. Gasilci bodo v tem mesecu intenzivneje izvajali vaje po društvih, sektorjih, občinskih poveljstvih, prav tako bodo organizirali dneve odprtih vrat gasilskih domov za občane, šolarje in otroke iz vrtcev. Izvajali bodo propagandno informativno dejavnost, prav tako pa pregledali vodne vire in zajetja požarne vode.

 

Geslo meseca oktobra, meseca varstva pred požari to leto je Če zagori, naj se ti ven mudi. Govor je o evakuaciji. V ta namen so izdelani tudi plakati in zloženke.

 

 

Ker je vremenska napoved kar zimska smo se šoferji in operativci zbrali v naši garaži in na vozilo GVC 16/25 namestili snežne verige. V večernih urah pa smo izvedni zimski kondicijski trenig  za šoferje z vozili  PV1  Ford Ranger, GVC 16/25  in GVC 24/50.

 

2015-02-05 17.09.45 2015-02-05 16.50.35

 

V nedeljo 26.10. smo gasilci iz Dvorjan priredili dan odptrih vrat. Predstavili smo gasilsko opremo JZZPR Maribor, PGD Dvorjane in PGD Korena. Program je  dopolnila Policija s svojo opremo in z prikazno vajo z vodnikom službenih psov.

 Vse prisotne smo gasilci pogostili z toplo hrano in pijačo.

 

V soboto 18.10.2014 smo se na povabilo gasilcev iz Grajene udeležili dneva odprtih vrat, ki so ga organizirali v sklopu meseca požarne varnosti. Predstavili smo naše najnovejše vozilo PV1 Ford Ranger s čolnom in opremo za reševanje na in iz vode. Z našo opremo in vozilom smo bili deležni velike pozornosti obiskovalcev. Dobili kar nekaj pohvalnih besed  glede opremljenosti in tehničnih zmogljivosti  samega vozila.

Poleg gasilcev domačega društva Pgd Grajena so se na dnevu odprtih vrat predstavili še člani Pgd Ptuj z voziloma 8 OVVO (nevarne snovi) in vozilom 9 TRV (tehnično reševanje), poklicni gasilci JZZPR Maribor z vozilom Bronto42 (zglobna ploščad) in kot že rečeno  dvorjanski gasilci. Krajani Grajene so se prireditve udeležili v velikem številu. Z zanimanjem so si ogledali razstavljeno tehniko, predstavitev gašenja z ročnimi gasilnimi aparati in se z dvižno ploščadjo dvignili nad domačo vas.

Dvorjanski gasilci pa smo v njihovi družbi preživeli lep sobotni dopoldan.

 


 

Letošnji oktober je kot mesec požarne varnosti, posvečen osebam s posebnimi potrebami. To so tiste osebe, ki odstopajo od pričakovanih značilnosti in zmožnosti, definiranih v določenem okolju, in potrebujejo dodatno pozornost in skrb. Ogenj se lahko hitro razvije v požar, zato je ustrezen odziv odločilnega pomena. Pri gluhih in naglušnih, slepih in slabovidnih, gluhoslepih ter gibalno oviranih osebah se lahko zaradi zmanjšane slušne in vidne zaznave ali mobilnosti možnosti hitrega odziva zmanjšajo. Da bi lahko v nevarnosti pravočasno in pravilno ukrepali, je treba ukrepe varstva pred požarom za te osebe načrtovati pravočasno.

Priporočamo, da gluhe in naglušne, slepe in slabovidne, gluhoslepe ter gibalno ovirane osebe oziroma njihovi družinski člani ali skrbniki obvestijo sosede, sodelavce, sošolce, učitelje in osebe, odgovorne za izvajanje ukrepov varstva pred požarom, da bodo ob evakuaciji potrebovali pomoč in kakšna naj bo ta pomoč.

Na številko 112 lahko pokličete ali pošljete kratko sporočilo (SMS), če potrebujete pomoč gasilcev, nujno medicinsko pomoč, druge reševalne službe ali policijo. Na številko 112 lahko brezplačno kličete s stacionarnega ali mobilnega telefona (čeprav je račun prazen) v vseh državah Evropske unije. Ob klicu na številko 112 povejte ali sporočite: kdo kliče, kaj se je zgodilo, kje se je zgodilo, kdaj se je zgodilo, koliko je ponesrečencev, kakšne so poškodbe, kakšne so okoliščine na kraju nesreče in kakšna pomoč je potrebna.

Vir: gasilec.net

DSC00043

 

 

Napotki za kurjenje kresov

 

Vsako leto,  predvsem na predvečer prvega maja, po Sloveniji zagori na stotine kresov. Kurjenje kresov si predstavljamo predvsem kot prijeten kulturni ali družabni dogodek, vendar pa lahko prinaša tudi nevarnost za nastanek požara v naravi. Da bi bilo kresovanje varno in prijetno, da s kurjenjem ne bi povzročali nevarnosti požara, naj organizatorji javnih prireditev s kresovanjem ter vsi drugi, ki nameravajo v naravnem okolju kuriti kresove, upoštevajo sledeče napotke:

  • prostor okoli kurišča mora biti očiščen vseh gorljivih snovi;
  • če požarna straža ni zagotovljena, mora biti kurišče kresa obdano z negorljivimi materiali;
  • kres mora biti ves čas pod nadzorom;
  • ob vetrovnem vremenu kresa ni priporočljivo prižigati,
  • ob močnejših sunkih vetra je treba kurjenje prekiniti;
  • pri kurjenju kresov je prepovedano uporabljati vnetljive, eksplozivne in oksidativne snovi;
  • po končanem kurjenju je treba ogenj in žerjavico povsem pogasiti, priporočljivo je kurišče prekriti z negorljivim materialom (npr. s peskom ali  z zemljo).

Na javnih prireditvah s kresovanjem morajo biti skladno z Zakonom o varstvu pred požarom zagotovljeni ustrezni ukrepi, zlasti požarna straža, ki jo lahko izvajajo le gasilci.

Če kres povzroči požar v naravnem okolju, je treba na telefonsko številko 112 o tem takoj obvestiti pristojni regijski center za obveščanje, ki bo na mesto požara napotil krajevno pristojne gasilce.

 

Vir: www.sos112.si

 

V zimskem času smo pričeli iz izobraževanjem našega podmladka. V tem času smo predeleali gradivo za čin pionir in mladinec. Izvajali smo tudi praktične vaje , ki so dosegle zaključek na tehničnem dnevu, ki smo ga pripravili v času počitnic. Zaradi velikega števila udeležencev smo se razdelili v štiri skupine. Predstavili smo opremo in vozila v našem društvu ( GVC16/25, GVC24/50, GVM IN NOVO VOZILO PV-1 FORD RANGER, ki je že opremljeno z mnogo opreme , ki jo uprabljamo pri našem delu. Vsak udeleženec je gasil z ročnimi gasilnimi aparati, kdor pa je želel, pa je lahko tudi preizkusil izolirni dihalni aparat. Predstavi smo tudi pravilno in napačno gašenje pregretega olja - maščobna eksplozija. Za konec pa smo mentorji izvedli prikazno vajo notranjega požara , da so lahko udeleženci videli kako poteka intervencija v resničnosti.

 

Gasilci iz  Dvorjan smo zelo ponosni, da je Dan odptih vrat 2013 presegel pričakovanja, ki smo si jih zadali za ta dan. Obisk je prekosil vsa pričakovanja in smo zadovoljni z odzivom občanov.

Posebej se moramo zahvaliti  POKLICNIM GASILCEM JZZPR MARIBOR, PGD BREZJE, PGD GRAJENA, UPRAVI ZA ZAŠČITO IN REŠEVANJE, podjetju MISTAR in SINERGIJA, da so z nami ustvarili prečudovit dan.

IMG 20131027 1022532013-10-27 10.21.00

2013-10-27 11.15.192013-10-27 11.15.282013-10-27 09.19.57IMG 20131027 102400

 

<<Galerija>>

 

V sredo 07.08.2013 smo bili gasilci iz Dvorjan povabljeni na prijetno druženje , ki ga je organiziralo podjetje Gorenje surovine  za vse gasilce, ki so pomagali pri gašenju požara. Po pozdravu in  zahvali direktorja podjetja za dobro opravljeno delo, nas je podjetje presenetilo z darilom, ki je zelo presenetilo vse gasilce. Vsa društva , ki so sodelovala na intervenciji so dobila Gorenjev hladilnik , z pripadajočo tekočino. Kljub velikim stoškom, ki jih je imelo društvo  z intervencijo se podjetju Gorenje surovina najlepše zahvaljujemo za izkazano spoštovanje do našega dela in prejeto darilo.

IMG 20130807 173641 IMG 20130807 191931 

 
Več člankov...
Trenutne intervencije
logo_facebook
Sprejemam piškotke.

EU Cookie Directive Module Information